2. 10. 2017.

Obnovljen spomenik Sloboda!


Spomenik "Sloboda" na Iriškom vencu, značajno oštećen u nekoliko teških krađa bakarnih reljefnih ploča sa postamenta, ovih dana je u potpunosti obnovljen.

"Sloboda" je najveći spomenik antifašističkoj borbi na Fruškoj gori i jedan od najvećih spomenika u Vojvodini uopšte. Izrađen je po nacrtima akademskog vajara Sretena Stojanovića, a svečano je otvoren 1951. godine. Na vrhu visokog obeliska nalazi se skulptura žene sa podignutim rukama, koja simboliše slobodu izvojevanu u borbi protiv fašističkog okupatora u II svetskom ratu; u podnožju obeliska nalazi se grupa od šest skulptura partizana, a po obimu postamenta postavljen je reljefni friz sa prizorima iz narodnooslobodilačke borbe, ukupne dužine preko 40 metara. Ono što je meni lično uvek bilo vrlo specifično za ovaj reljef je da se njegova hronologija može čitati i ciklično, pa tako posle pobede nad okupatorom i mirnodopske idile uvek prete novi zavojevači...



Poslednjih godina, upravo se reljefni friz našao na meti lopova, koji su od jeseni 2013. do proleća 2016. godine uspeli da iseku i odnesu (a po svemu sudeći i preprodaju) više od polovine ukupne površine bakarnih ploča! Bez ulaženja u to kako im je takvo nimalo lako izvodljivo nedelo pošlo za rukom i ko uopšte otkupljuje sekundarne sirove očigledno skinute sa spomenika, postavlja se pitanje i zašto niko od nadležnih nije pokazao ni najmanju reakciju na problem sve do početka 2015. godine.




Cela priča se tada prvi put pojavljuje u medijima putem saopštenja za medije novosadskog planinarskog društva Naftaš, a nekoliko dana kasnije (ne znajući za apel Naftaša) na ovom blogu iz revolta objavljujem tekst o uništavanju spomenika, koji je u roku od nekoliko dana prenelo više većih medija, uključujući portal novosadskog radija 021, Radio-televiziju Vojvodine i Blic. Slučajno ili ne, samo dva dana po objavljivanju mog teksta, pojavljuje se zvanično saopštenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice sa obećanjem obnove spomenika u naredne tri godine.




Ipak, bakarne ploče su i posle medijske halabuke nastavile da nestaju sa postamenta spomenika, pa je neko vreme izgledalo kao da će se sve završiti samo na rečima, kao što je to često slučaj kod nas. Međutim, obećanje je u ovom slučaju značilo i ispunjenje, pa je tako dve i po godine kasnije spomenik "Sloboda" ponovo u reprezentativnom stanju!






Bakarni reljefi su restaurisani na osnovu originalnih odlivaka, a uklonjeni su i ružni grafiti sa obeliska pa sada spomenik izgleda bolje nego ikada u poslednjih bar dvadesetak godina. Ono što makar malo uliva poverenje da će tako i ostati je i nova noćna rasveta i video nadzor instaliran sa svih strana spomenika. Pa ako je to jedini način da se lopovska bagra natera da poštuje lik i delo zaslužnih boraca, neka tako bude.



Spomenik "Sloboda" ponovo je ponos Fruške gore, i izletnici više ne moraju da odvraćaju pogled od visokog stuba sa očerupanim postoljem... Koliko će ova idilična slika potrajati ostaje da se vidi, ali nadajmo se da je na jedno ružno poglavlje u istorijatu ovog značajnog spomenika ovde stavljena tačka. Svetla tačka u moru sivila našeg odnosa prema istorijskim vrednostima...


Dopada Vam se ovaj tekst? Pratite perpetuuM Mobile i preko Facebooka.

Нема коментара:

Постави коментар