21. 9. 2014.

Muzej piva u Čelarevu


Čelarevo, malo gradsko naselje u opštini Bačka Palanka, na oko 30 kilometara zapadno od Novog Sada, najpoznatije je po svojoj pivari, danas u vlasništvu danske kompanije Carlsberg. Pivara danas predstavlja veliki industrijski kompleks u okviru kojeg se nalazi i muzej piva, mali doduše, ali jedinstven u Srbiji.

Čelarevsku pivaru osnovao je 1892. godine Lazar Dunđerski. Njegovo ime odavno se vezuje za veleposedništvo, ali je u istoriji ostao upamćen i kao veliki ljubitelj piva.

Ostala je sačuvana anegdota po kojoj su, zbog toga što je u jednom otmenom hotelu u Pešti pio pivo, mađarska gospoda htela da mu se narugaju naručivši da im se flaša šampanjca ohladi u kofi piva, na šta im je Dunđerski odgovorio tako što je naručio da mu se sledeća flaša piva ohladi - u kofi punoj najskupljeg šampanjca.

Vodič ture kroz pivaru u kostimu Lazara Dunđerskog

Dunđerski je pivaru napravio na svom posedu u mestu Čib, koje je nakon II svetskog rata promenilo ime u Čelarevo, u čast narodnog heroja Zdravka Čelara. Dvorac Dunđerskog, sa velikim parkom organizovanim po principima engleskog vrta, danas se nalazi u sklopu pivare. Nažalost, dvorac nije otvoren za posetioce i može se razgledati samo spolja...





Nakon Lazareve smrti, pivaru je nasledio njegov sin Gedeon, koji je modernizovao proizvodnju u skladu sa najvišim standardima tog vremena. Nakon II svetskog rata pivara je nacionalizovana, a 2003. godine većinski vlasnik postaje danski Carlsberg. Od 2005. godine pivara nosi ime brenda Carlsberg Srbija i jedina u regionu ima pravo da proizvodi ovo svetski poznato pivo, a osim toga ovde se proizvode i brendovi koji se ne mogu naći na našem tržištu.

Stara zgrada pivare




Muzej piva u sklopu čelarevske pivare otvoren je 2008. godine, po ugledu na muzej kompanije Carlsberg u Kopenhagenu. Postavka je skromna, ali zanimljiva, sa eksponatima koji prikazuju razvoj pivarskih tehnologija i istorijat pivare, a deo postavke posvećen je i Lazaru Dunđerskom.

Ulaz u muzej pivare



Muzej nije stalno otvoren, već se posete moraju unapred najaviti, zbog organizacije ture koja obuhvata šetnju po parku oko dvorca Dunđerskog (sa kostimiranim vodičima u ulogama Lazara Dunđerskog i njegove kćeri Lenke), obilazak postrojenja za proizvodnju i pakovanje piva, kao i neizbežnu slobodnu degustaciju različitih proizvoda pivare.





Cela tura traje oko dva sata, a za to vreme se može videti i čuti mnogo zanimljivih i korisnih stvari o pivu, pivari i istoriji Čelareva i porodice Dunđerski. Sve u svemu, muzej piva u Čelarevu bi imao od mene toplu i iskrenu preporuku, sve i da nije jedini ove vrste kod nas.




1 коментар:

  1. ...zaista je šteta što je Dvorac zatvoren. Akrus Acras imao čast da ga vidi veoma davnih godina kada je bio otvoren. Tek tako, kad vidiš Dvorac, se skapira koja su aristokratija bili Dunđerski....

    ОдговориИзбриши